میزان مطالعه این مطلب

در رابطه با این مطلب

بهترین ظروف آلومینیومی در طب سنتی برای پخت و پز | نتیجه همه نظرات

بهترین ظروف آلومینیومی در طب سنتی برای پخت و پز | نتیجه همه نظرات

اگر شما هم از علاقه مندان هستید به طب سنتی و نکاتی که در این علم قدیمی ایرانی گفته می شود و هم چنین علاقه دارید از ظروف آلومنیومی یکبار مصرف در روزمره استفاده کنید این مطلب کاملا برای شما نگارش شده.

آن هم به این دلیل است که تمامی منابع رو بازبینی کردیم و هرچی نظر در رابطه با ظرف یکبار مصرف در طب سنتی بود را جمع آوری کردیم و برای شما مطلبی رو آماده کردیم که به تمامی سوالت و چالش های شما که مواردی را در این قسمت بهش اشاره کردیم پاسخ خواهیم داد.

  • آیا جنس ظرف روی کیفیت پخت غذا هم تاثیر دارد؟
  • ظروف آلومنیومی یکبار مصرف تعادل بدن رو بهم می زند ؟
  • آیا آلومینیوم موجود در این ظرف ها باعث سردی بدن میشود؟
  • این ظروف در طب سنتی چه جایگاهی دارند؟
  • نظر طب سنتی درمورد استفاده از آنها چیست؟

در گذشته از سنگ برای پختن و نگهداری غذا استفاده می‌شد اما امروزه از ظروف فلزی استفاده می‌شود چون حرارت را به درستی منتقل می‌کنند و مقاومت بالایی دارند. همچنین به راحتی نمی‌شکنند یا آسیب نمی‌بینند.

در طب سنتی برای اینکه یک انتخاب مناسب داشته باشیم باید به سه مورد توجه کنیم:

  • طبق مورد اول ظرفی مناسب است که واکنش شیمیایی با غذای داخل خود ندهد یا اگر موادی از ظرف به داخل غذا منتشر شد باعث ضرر و بیماری نشود بلکه مفید هم باشد.
  • مورد دوم شامل توزیع حرارتی یکسان و یکنواخت در ظرف است که کیفیت غذای حاصل مطلوب و مناسب باشد.
  • مورد سوم نظافت است. ظرف باید به راحتی از غذاهای آلوده پاک شود.



مقدمه بر کاربرد ظروف آلومینیومی در سنت ایران (در طب سنتی)

رسانایی ظروف آلومینیومی، دوام و عمر زیاد، سبکی و جابجایی آسان، شستشوی آسان، سایزهای مختلف و قیمتی مقرون به صرفه تر از قابلمه های دیگر از جمله دلایلی است که سالیان سال، در فرهنگ های مختلف از این ظروف استفاده می‎شود.

از سال ۱۹۰۰ آلومینیوم کاربرد زیادی پیدا کرد و امروزه در صنعت های مختلف به خصوص صنعت غذا کاربرد دارد. بعنوان قوطی نوشیدنی، ظرف یکبار مصرف و ظرف نگهداری غذا و حتی برای پخت و پز از آن استفاده می‎شود.


فواید استفاده از ظروف آلومینیومی در طب سنتی

همانطور که گفتیم آلومینیوم سبک و ارزان قیمت است. همچنین بخاطر بَراق بودن سطح فلز، مقداری از گرما را منعکس می‎کند و مانع از تیره شدن سطح غذا می‌شود.

به طور کلی ظروف و فویل آلومینیومی فواید بسیار زیادی دارد ولی آیا شما اطلاع دارید که این ظرف خاصیت ضد باکتری و ضد قارچ دارد؟ همچنین میدانید که امکان حفظ خواص مواد غذایی در این ظرف نسبت به بقییه ظرف ها بسیار بیشتر است؟

در ادامه این موارد را با هم بررسی می‎کنیم .


خواص ضد باکتری و ضد قارچ ظروف آلومینیومی

بخاطر ویژگی های خاص این ظروف امکان رشد باکتری و قارچ ها بسیار کم است، چون نسبت به رطوبت عایق هستند و در سطح این ظرف ها، قارچ و باکتری‎ها قدرت نفوذ و رشد ندارند.

پس نتیجه میگیریم مواد غذایی که در ظروف آلومینیومی نگهداری و آماده می‎شوند سالم و بهداشتی هستند. غذاها در مقایسه با ظرف های دیگر مثل پلاستیک مدت بیشتری حفظ میشوند و احتمال ابتلا به بیماری ها کاهش می‎یابد.

خواص ضد باکتری و ضد قارچ ظروف آلومینیومی

حفظ خواص مواد غذایی با ظروف آلومینیومی

همانطور که گفتیم ظرف های آلومینیومی در برابر حرارت، رطوبت، نور و انواع گازها نفوذ ناپذیرند. از توضیحات قسمت قبلی متوجه شدیم که در برابر باکتری ها و قارچ ها هم مقاوم هستند، همچنین کاملا بهداشتی هستند.

زود تحت تاثیر سرما و گرما قرار نمی‎گیرند، پس نسبت به ظرف های دیگر، غذا مدت طولانی تری سالم می‎ماند. ارزش غذایی مواد غذایی هم به همین دلایل حفظ می‎شود و این ظرف از فاسد شدن تحت هر شرایط آب و هوایی جلوگیری می کند.

آلومینیوم در برابر خوردگی پایدار است و اگر با مواد غذایی تماس مستقیم داشته باشد، امکان ترکیب عناصر فلزی و ماده غذایی و آلوده شدن غذا وجود ندارد.

حفظ خواص مواد غذایی با ظروف آلومینیومی

مضرات و خطرات احتمالی استفاده از ظروف آلومینیومی

مزایا و ویژگی های مثبت ظروف آلومینیومی نسبت به ظرف ‎های دیگر را بررسی کردیم و درمورد آنها توضیح دادیم.

در ادامه قصد داریم خطرات احتمالی این ظروف را بررسی کنیم.

ظرفی که از آن استفاده می‎کنیم ارتباط مستقیمی با مواد غذایی مصرفی ما دارد و اگر آلودگی در آن وجود داشته باشد با غذایی که مصرف می‎کنیم وارد بدن ما شده و ممکن است خطراتی برای سلامتی‎ ما به دنبال داشته باشد. همینطور ممکن است با داروهای گیاهی تداخل داشته و مشکلاتی ایجاد کنند.

در ادامه متن این موارد را بررسی می‎کنیم.


آلودگی و تاثیرات منفی بر سلامت

آلومینیوم یک فلز سمی است و اگر از طریق غذا وارد بدن شود، می‎تواند به بیماری هایی مثل آلزایمر، پوکی استخوان، کم خونی، اختلالات گوارشی، یبوست و حتی غش منجر شود.

اگر سطح داخلی ظرف خراشیده شده باشد یا ساییدگی داشته باشد، خطر مسمومیت وجود دارد. این آلومینیوم که در ظرف‌ها وجود دارد، به غذا نفوذ کرده و کیفیت آن را پایین می‌آورد. استفاده بیشتر از این ظرف‌ها یعنی تماس طولانی‌تر مواد غذایی با لایه رویی ظروف که افزایش احتمال بیماری را به‎ دنبال دارد.

اینکه آلومینیوم در درازمدت می‎تواند باعث آلزایمر شود یا نه هنوز ثابت نشده اما مشخص شده است که جوش آوردن آب در کتری های آلومینیومی منجر به بیماری هایی مثل زخم معده، کولیت، خشکی دهان، یبوست و تغییر رنگ زبان می‎شود.

برای اینکه از وارد شدن آلومینیوم به غذا جلوگیری کنید، نباید مواد غذایی را در ظروف آلومینیومی بدون پوشش نگه دارید. درمحیط هایی که آب دارای مواد معدنی و قلیایی باشد، می‎تواند به سطح ظرف آلومینیومی رسوب کند.

ورود مقدار زیاد آلومینیوم به بدن همراه غذا باعث اختلال در سیستم عصبی، کم خونی، اختلال در متابولیسم استخوان، مسمومیت کلیه، کبد و التهاب مفاصل می شود.

آلودگی و تاثیرات منفی بر سلامت

تداخل با داروهای گیاهی

بیشتر داروها آلومینیوم دارند مثل قرص آنتی اسید 50 میلی گرم و قرص آسپیرین 20-10 میلی گرم. وقتی این مقدار آلومینیوم وارد بدن شود همراه با آلومینیومی که بخاطر ظرف با غذا ترکیب شده بود، مقدار آلومینیوم بدن زیاد می‎شود و ممکن است منجر به مشکلات سلامتی که قبلا گفتیم شود.

اگر در داروی گیاهی که مصرف میکنید، سبزیجات برگی شکل و غذاهای اسیدی یا نمکی مثل گوجه فرنگی، مرکبات و ریواس وجود داشته باشد، باعث می‎شود که آلومینیوم را به خود جذب کنند.

محمد موسوی، محقق طب سنتی در مصاحبه ای تاکید داشتند که از ظرف آلومینیومی استفاده نشود و هرگز هيچ داروی گياهی را در ظرف آلومينيومی نجوشانید چون باعث ضرر می‎شود. همینطور نگهداری موادغذایی نیز در این ظروف کار اشتباهی است مگر آن که مواد غذایی بصورت خشک باشد.

تداخل با داروهای گیاهی

مناسب ترین ظرف ها برای پخت و پز از نظر طب سنتی

امروزه ظرف ها در جنس های متفاوتی ساخته می‎شوند و به دنبال آن کاربردهای متفاوتی هم دارند. اما هرکدام از این ظرف ها تفاوت و شباهت‌هایی با هم دارند.

به نظر شما طب سنتی چه ظرفی را تایید کرده است؟

در طب سنتی غذایی که مصرف می‎شود اهمیت زیادی روی سلامتی و تندرستی انسان دارد. با توجه به داده های به دست آمده، در این طب، توجه زیادی به ظروف مسی و فلزی،آلومینیومی و سنگی شده که دو مورد اول را در ادامه بررسی می‎کنیم.


ظروف مسی در طب سنتی

مس در همه سلول های بدن انسان پیدا می‎شود و در تولید ملانین در پوست انسان نقش دارد. مس بیشتر در کبد ذخیره می‎شود اما در خون هم یافت می‎شود.

برای فهمیدن اینکه نظر طب سنتی درباره ظروف مسی چیست ابتدا به دو نکته ساده توجه کنید:

اول اینکه ظرف مسی بدون پوشش با ظروف مسی قلع اندود فرق دارد و مورد دوم اینکه ظرف مورد استفاده برای طبخ غذا و ظرف مورد استفاده برای کشیدن غذا فرق دارد.

خلاصه نظرات طب سنتی به شرح زیر است:

  • ظروف مسی قلع اندود برای پختن غذا و کشیدن غذا انتخاب بهتری هستند.
  • ظرف مسی که پوشش ندارد یا پوشش قلعی آن زدوده شده باشد، بدترین ظرف برای طبخ و یا کشیدن غذا هستند.
  • پس اگر می‎خواهید از ظرف مسی استفاده کنید دقت کنید که ظرف پوشش کامل و ضخیم قلع داشته باشد و در بازه زمانی مشخص تجدید شود؛ کارهایی که به این لایه قلع صدمه می‎زنند انجام ندهید.
  • پختن غذاهای ترش(برای مثال حاوی آبلیمو، آبغوره، سرکه، گوجه، آلو و …)، چرب، آبکی، گوشت و ماهی دراین ظرف ممنوع است چون اگر از ظرف بدون شرایط مناسب استفاده کنید، غذا را فاسد می‏کند. در این فرآیند اگر طبخ غذای چرب یا ترش یا غذایی که رطوبت زیاد دارد، پختن گوشت یا ماهی یا طولانی شدن مدت زمان پختن غذا یا زیاد ماندن غذا در ظروف، باعث تشدید شدن فرآیند فاسد شدن می شود.
  • البته در برخی منابع طب سنتی نوشته شده که قلع اندود کردن ظرف مسی باز هم مانع مسمومیت های ناشی از مس نمی‎شود.
  • برای اینکه وجود سرب در ظرف را تشخیص دهید اول قسمت مشخصی از ظرف را با مقدار کمی سرکه تمیز کنید، سپس یک یا دو بلور پتاسیم یدید(KI) در ظرف قرار دهید و چند قطره آب اضافه کنید. اگر رنگ زرد دیدید یعنی از سرب استفاده است.


قیمت بالای ظرف، نیاز داشتن به مراقبت‌های ویژه برای جلا دادن یا آبکاری، عدم امکان شست و شو در ماشین ظرفشویی، وزن بالا و چسبیدن غذا از معایب این ظرف هستند.
مزایای ظرف مسی شامل: قابلیت ترمیم دارند، هدایت حرارتی بسیار خوبی دارد چون مس رساناترین فلز است.حرارت به خوبی پخش می‎شودو زمان واکنش حرارتی کوتاه است یعنی زود گرم یا سرد می‎شود.

ظروف مسی در طب سنتی

ظروف سفالی در طب سنتی:

ظروف سفالی حدود 12000 سال قدمت دارند و در حرارت 800 درجه سانتیگراد و حدودا 8 ساعته پخته می شوند.

طبق نظر طب سنتی، غذا را نباید در ظروف سفالی بدون لعاب پخت، زیرا غذا در سفال باقی می‎ماند اما می‎توانید از ظرف های لعابدار سفالی استفاده کنید.

در ظرف سفالی بدون لعاب نباید بیشتر از دو سه بار طبخ انجام شود زیرا غذا درظرف می‎ماند و متعفن میشود و نهایتا ظرف فاسد می‎شود. ظرف سفالی لعابدار (اگر در دمای 1100درجه لعاب داده شود) و خراش و شکستگی نداشته باشد، برای استفاده مناسب است.

در ترکیب لعاب، از شیشه و سیلیس و همینطور اکسیدهای فلزات استفاده می شود؛ پس وجود ریختگی و شکستگی قشر لعابی باعث می‎شود اسیدهای موجود در مواد غذایی تماس مستقیم با اکسیدهای ذکر شده داشته باشند و با مواد غذایی ترکیب شوند. پس نباید مواد غذایی مرطوب و یا اسیدی را در ظرف لعابدار، دارای ریختگی به مدت طولانی نگه دارید.

ظروف سفالی در طب سنتی:

استفاده از ظروف آلومینیومی: ممنوع یا مجاز؟

می‎دانید آلومینیوم فلز سبک و ارزان قیمتی است که حرارت را به خوبی به غذا منتقل می‌کند. اما بخاطر برخی محدودیت‌ها و البته مضرات که درمورد آنها صحبت کردیم، طبق نظر کارشناسان طب سنتی کم کم مخاطبان خود را از دست داده‌اند.

بر اساس اعلام کارشناسان، احتمال بیماری و مشکلات سلامتی، واکنش با مواد غذایی و موارد دیگری وجود دارد، اما اگر قصد استفاده از این ظروف را دارید، تا جای ممکن از ظرف‎های آلومینیومی بدون پوشش برای پخت یا نگهداری مواد غذایی استفاده نکنید. چون این پوشش ها از تماس پیدا کردن سطح فلزی ظرف با ماده غذایی و ورود آلومینیوم به داخل ماده غذایی جلوگیری می کنند.

همچنین از پخت و پز غذاهای اسیدی و یا قلیایی در این ظرف ها که موجب تغییر رنگ و سیاه شدن این ظروف و آسیب به مواد غذایی می‎شوند خودداری کنید.

امروزه بیشتر افرادی که از این ظروف استفاده می کنند، لایه تیره را با ساییدن از بین می‌برند. برای از بین بردن این لایه، می‎توانید ظرف را در محلول آب لیمو و یا سرکه غوطه ور کنید.

استفاده از ظروف آلومینیومی: ممنوع یا مجاز؟

بررسی ظروف در طب سنتی: در چه ظرفی غذا بپزیم و بخوریم تا سالم‌تر باشیم؟

نظرات علمی و سنتی در مواردی همسو هستند و گاهی تفاوت هایی وجود دارد اما نهایتا با بررسی همه ی مواردی که در این مقاله ذکر شد، شما می‏توانید تصمیم بگیرید که چه ظرفی برای شما مناسب است.

ما درمورد ظرف های آلومینیومی مفصل صحبت کردیم و ویژگی ها و نکات ضعف و قوت این ظروف رو کاملا بررسی کردیم، از نظر طب سنتی بخاطر احتمال آلودگی و ترکیب آلومینیوم با مواد غذایی لازم است نکاتی را رعایت کنید تا سالم بمانید و مشکلی پیش نیاید.

درادامه ظرف های مختلف را تحلیل و بررسی میکنیم تا به شما کمک کنیم با توجه به استفاده خود ظرف مناسب را انتخاب کنید. البته بهترین ظروف برای پخت و پز از نظر طب سنتی، ظروف مسی هستند. درتعداد زیادی از روایات اسلامی این مورد توصیه ‌شده ‎است. البته از پختن غذا در ظرف مسی که سیاه شده خودداری کنید.

بررسی ظروف در طب سنتی

تحلیل ظروف مختلف در طب سنتی

ظرف‎های مختلفی برای استفاده وجود دارد و عوامل متفاوتی در انتخاب آنها تاثیر خواهد داشت که برخی از این موارد را در زیر ذکر می‎کنیم:

  • ظرف‎های رویی یا ظرف های روحی و آلومینیومی برای اینکه مقدار روی را در بدن افزایش میدهند. البته در آنها از غذاهای ترش نباید استفاده کنید و دقت کنید که بیشتر ظرف هایی که امروزه تحت عنوان روحی تولید می‎شوند، از جنس آلومینیوم هستند و ممکن است مشکل زا شوند.
  • ظرف های سرامیکی قیمت بیشتری دارند ولی میتوان از آنها بعنوان یکی از بهترین ظرف ها برای طب سنتی یاد کرد. اما ممکن است دچار لب پریدگی و موج برداشتن لعاب شده باشند که دقت کنید در اینصورت دچار مشکل نشوید.
  • ظرف‎های استیل: بیشتر ظرف های موجود در بازار برای خرید شامل ظرف های استیل هستند که مقدار کمی سرب دارند و این مقدار هرچقدر هم کم باشد برای سلامتی مضر خواهد بود و باعث ابتلا به سرطان و بیماری های مختلف می‎شود.
  • ظرف های چینی، شیشه ای و پیرکس: از نظر طب سنتی برای پخت و پز مناسب هستند البته نباید رگه یا رنگ پریدگی و آسیب ظاهری داشته باشند.
  • ظرف های مسی: طب سنتی این گروه ظرف ها را تایید کرده است. اما حتما و مطلقا قلع اندود باشند. برای پوشش طرف از سرب استفاده نشده باشد، در غیر اینصورت ضرر زیادی دارد و سرطان خون را به دنبال خواهد داشت.
  • ظرف‎های تفلون: این ظرف ها نامناسب هستند مخصوصا اگر آسیب دیده باشند.
  • ظرف‎های چدن: بهترین و گران ترین ظرف برای پخت و پز هستند. برای اینکه متوجه بشوید ظرف اصل است از تکنیک چسباندن آهن ربا به آن ها استفاده کنید. این ظرف اگر از فاصله زیاد به سمت پایین پرت شود، میشکند. به رنگ مشکی است و قبل استفاده باید گرم شود.
تحلیل ظروف مختلف در طب سنتی

توصیه‌های عملی برای انتخاب ظروف مناسب

و در نهایت با وجود همه‌ی مواردی که بررسی کردیم متوجه شدیم که ظرف پخت‌وپز و سرو غذا، جایگاه ویژه و بسیار مهمی در آشپزخانه دارد.

اینکه از چه ظرفی استفاده میکنیم و استفاده صحیح از آن به طبع در بهبود طعم غذا و سلامتی ما تأثیر بسیار زیادی خواهد داشت.

احتمال وجود مواد شیمیایی حین پخت و پز و مشکلات سلامتی همیشه باعث نگرانی ما بوده است. برای اینکه بتوانید بهترین ظرف پخت‌وپز را انتخاب کنید باید به موارد مهمی که بررسی کردیم اهمیت بدهید و ما به این نتیجه رسیدیم که نوع غذا، روش پخت، حتی سلیقه شخصی و بودجه تاثیر زیادی روی این انتخاب دارند. به طور کلی طب سنتی قابلمه های پیرکس و قابلمه های استیل را برای استفاده مناسب می‎داند.

درمورد پخت و پز در زودپز دقت کنید که فشار و حرارت بسیار بالا است و در نتیجه، مواد غذایی دگرگون شده و سیستم گوارش فرسوده میشود. زودپز باعث دناتوره شدن ترکیبات پروتئینی که در گوشت هستند شده و موادی مضر و سرطان‌زا تولید می‌کند.

پخت و پز در ماکروویو باعث تغییرات انرژی مواد غذایی می‎شود. فاکتورهای خونی مثل تعداد هموگلوبین، پلاکت و گلبول‌های سفید خون را کاهش می‌دهند و در زنان باردار باعث اختلال در رشد جنین می شوند.

اول باید به جنس ظرف و کیفیت مواد سازنده ظرف دقت کنید و سپس اندازه و شکل ظرف را بررسی کنید که به تعداد افراد خانواده و نوع غذا بستگی دارد. سپس قابلیت نچسب بودن، دسته‌ها و درب را مورد توجه قرار دهید و صد البته ظرف شما نباید از جنس فلزی باشد.

توجه به کیفیت مواد اولیه مورد استفاده در ساخت ظروف مخصوص پخت‌وپز، اهمیت بسیار زیادی دارد.

اگرغذا گوشت و سبزی‌ دارد، قابلمه‌های چدنی یا مسی چون گرما را یکنواخت پخش می‎کنند، مناسب هستند. اما اگر غذا گوشت ندارد، قابلمه‌های استیل ضدزنگ یا سرامیکی انتخاب خوبی هستند. برای پختن سریع غذا، قابلمه‌های مسی یا آلومینیومی مناسب هستند و ظروف نچسب شامل قابلمه‌های سرامیکی، گرانیتی و چدنی هستند.

توصیه‌های عملی برای انتخاب ظروف مناسب

ویدئو بهترین ظروف آلومینیومی در طب سنتی برای پخت و پز | نتیجه همه نظرات


بهترین ظروف در نظر طب سنتی کدام است؟

بهترین ظروف برای پخت و پز از نظر طب سنتی، ظروف مسی هستند. درتعداد زیادی از روایات اسلامی این مورد توصیه ‌شده ‎است. البته از پختن غذا در ظرف مسی که سیاه شده خودداری کنید.

ویژگی های آلومینیوم چیست؟

آلومینیوم سبک و ارزان قیمت است. همچنین بخاطر بَراق بودن سطح فلز، مقداری از گرما را منعکس می‎کند و مانع از تیره شدن سطح غذا می‌شود.
به طور کلی فواید بسیار زیادی دارد و این ظرف خاصیت ضد باکتری و ضد قارچ دارد.

مضرات آلومینیوم چیست؟

می‎تواند به بیماری هایی مثل آلزایمر، پوکی استخوان، کم خونی، اختلالات گوارشی، یبوست و حتی غش منجر شود.
اگر سطح داخلی ظرف خراشیده شده باشد یا ساییدگی داشته باشد، خطر مسمومیت وجود دارد. این آلومینیوم که در ظرف‌ها وجود دارد، به غذا نفوذ کرده و کیفیت آن را پایین می‌آورد. استفاده بیشتر از این ظرف‌ها یعنی تماس طولانی‌تر مواد غذایی با لایه رویی ظروف که افزایش احتمال بیماری را به‎ دنبال دارد.

آیا میتوان از ظرف مسی که پوشش ندارد یا پوشش قلعی آن زدوده شده است استفاده کرد؟

ظرف مسی که پوشش ندارد یا پوشش قلعی آن زدوده شده باشد، بدترین ظرف برای طبخ و یا کشیدن غذا هستند. پس اگر می‎خواهید از ظرف مسی استفاده کنید دقت کنید که ظرف پوشش کامل و ضخیم قلع داشته باشد و در بازه زمانی مشخص تجدید شود؛ کارهایی که به این لایه قلع صدمه می‎زنند انجام ندهید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

پیمایش به بالا