با افزایش آگاهی مردم نسبت به خطرات زیستمحیطی ناشی از استفاده از ظروف پلاستیکی، گرایش به ظروف یکبار مصرف گیاهی که از مواد اولیه طبیعی و زیستتجزیهپذیر مانند ذرت و نیشکر تولید میشوند، افزایش یافته است.
این ظروف نه تنها به محیط زیست آسیب نمیزنند، بلکه در فرآیند تولید و تجزیه نیز کمترین اثرات منفی را دارند. در این مقاله، با مواد اولیه ظروف یکبار مصرف گیاهی و مزایای استفاده از آنها آشنا خواهیم شد.
فهرست دسترسی سریع محتوا
ظرف گیاهی یکبار مصرف چیست؟ | مواد اولیه ظروف یکبار مصرف گیاهی
با افزایش آگاهی کاربران از مضرات و خطرات استفاده از ظروف یکبار مصرف پلاستیکی، رفته رفته این محصولات جای خود را به محصولات گیاهی دادند چرا که استفاده از آنها به مراتب با عوارض بسیار کمتری همراه است. در واقع اساسی ترین تفاوت این محصولات با یکدیگر، در مواد اولیه تشکیل دهنده آنها است.
با افزایش نگرانیها درباره تأثیرات منفی ظروف یکبار مصرف آلومینیومی و پلاستیکی یکبار مصرف بر سلامت انسان و محیط زیست، استفاده از ظروف یکبار مصرف گیاهی به دلیل مزایای فراوانی که دارند، روز به روز محبوبتر میشود. ظروف آلومینیومی هرچند برای سرو غذاهای گرم مناسب به نظر میرسند، اما به دلیل تولید مواد شیمیایی در تماس با حرارت، اثرات مخربی

مواد اولیه ظروف یکبار مصرف گیاهی
همانطور که میدانید ظروف یکبار مصرف گیاهی فاقد مواد سمی و خطرناک هستند و غالباً از مواد اولیه کاملاً بیخطر و گیاهی برای تولید آنها استفاده میشود که در ادامه به توضیح آنها خواهیم پرداخت.
- پلیمر گیاهی
- گرانول گیاهی
1- پلیمر گیاهی
ظروف یکبار مصرف گیاهی از پلیمرهای گیاهی تشکیل شدهاند که علاوه بر کاهش هزینه های تولید، باعث بروز هیچ گونه آسیبی به طبیعت نیز نخواهند شد. جالب است بدانید پلیمرهای گیاهی از گیاهان مختلفی نظیر ذرت، نشاسته، خمیر نیشکر و … ساخته میشوند که مقاومت کمی در برابر آب دارند.
به همین دلیل تولید کنندگان برای افزایش مقاومت این مواد، آنها را با مواد گیاهی مختلفی ترکیب میکنند تا قابل استفاده شوند. به عنوان مثال بسیاری از پلیمرهای گیاهی برای تولید ظروف یکبار مصرف گیاهی با اسیدهای چرب یا موم عسل ترکیب میشوند.

2- گرانول گیاهی
یکی از اصلی ترین مواد تشکیل دهنده ظروف گیاهی، گرانول یا گرانول گیاهی است. همانطور که در بالا گفتیم، تولید کنندگان برای افزایش مقاومت پلیمرهای گیاهی از موم عسل و اسیدهای چرب استفاده میکنند. در ادامه نیز مواد دیگری به این ترکیب اضافه میشوند که گرانول گیاهی نام دارند و وجود آنها برای تولید این محصولات ضروری است.

انواع ظروف گیاهی یکبار مصرف با توجه به مواد اولیه ظروف یکبار مصرف گیاهی
ظروف یکبار مصرف گیاهی با توجه به مواد تشکیل دهنده شان در دسته های مختلفی قرار میگیرند که هر یک از آنها ویژگیهای خاص خود را دارند. برخی از این محصولات عبارتند از:
- ظروف یکبار مصرف گیاهی ساخته شده از ذرت
- ظروف یکبار مصرف گیاهی ساخته شده از باگاس
- ظروف یکبار مصرف گیاهی بامبو
1- ظروف یکبار مصرف گیاهی ساخته شده از ذرت
نشاسته ذرت، به عنوان اصلیترین ماده سازنده ظرف های یکبار مصرف گیاهی شناخته میشود. این ماده به دلیل خاصیت آب دوستی که دارد، به عنوان یک پلیمر ضعیف شناخته میشود. اما زمانی که با موادی مانند اسید استئاریک و اسید اولئیک ترکیب میشود، ساختار اولیه اش تغییر کرده و به یک ماده آب گریز تبدیل میشود.

2- ظروف یکبار مصرف گیاهی ساخته شده از باگاس
باگاس یکی از مواد تشیل دهنده ظروف گیاهی است که از ساقه گیاه نیشکر به دست میآید. جالب است بدانید که این نوع ظروف یکبار مصرف مقاومت بسیار بالایی در برابر حرارت دارند.

3-ظروف یکبار مصرف گیاهی بامبو
بامبو نوعی علف هرز بسیار عظیم است که با استفاده از آن میتوان ظروف یکبار مصرف را تولید کرد. برای این کار ابتدا بخشی از ساقه را به صورت پوسته پوسته جدا میکنند و سپس آن را با ساقه مقاوم و ضخیم بامبو گیاه ترکیب مینمایند تا در نهایت به ظرف یکبار مصرف تبدیل شود. البته توجه داشته باشید که ظروف بامبو نباید برای مدت طولانی در معرض رطوبت بمانند؛ چرا که در این صورت به سرعت دچار ترک و شکستگی خواهند شد.

مزایای ظروف یکبار مصرف گیاهی
حالا که میدانید مواد اولیه ظروف یکبار مصرف گیاهی کدامند، میخواهیم برخی از مزایای این محصولات را نیز به شما عزیزان معرفی کنیم که در این بخش به آنها میپردازیم.
- امکان سرو غذاهای داغ
- حفظ محیط زیست
- فاقد مواد سمی
- رونق کشاورزی
1- امکان سرو غذاهای داغ
اولین و مهمترین مزیت ظروف یکبار مصرف گیاهی این است که در مجاورت غذای داغ، هیچگونه واکنشی ایجاد نمیکنند و به همین دلیل میتوان از این محصولات برای سرو غذاها و نوشیدنیهای داغ استفاده کنید. این در حالیست که اغلب ظروف یکبار مصرف فلزی و پلاستیکی هنگام تماس با حرارت، مواد سمی تولید میکنند که در طولانیمدت باعث بروز بیماریهای مختلفی خواهند شد.

2- حفظ محیط زیست
یکی از مهمترین دغدغههای علاقه مندان به طبیعت، آلودگیهای زیست محیطی است که با استفاده از ظروف یکبار مصرف افزایش مییابد. اما جالب است بدانید ظروف یکبار مصرف گیاهی کاملاً زیست تخریب پذیر هستند و ظرف مدت 3 الی 6 ماه کاملاً در خاک پوسیده شده و به چرخه طبیعت بازمیگردند.

3- فاقد مواد سمی
عم استفاده از مواد سمی و نفتی در پروسه تولید ظروف یکبار مصرف گیاهی باعث شده تا علاوه بر کمک به سالم ماندن بدن انسان، در صورت دفن بقایای این محصولات در خاک نیز آسیبی به طبیعت و محیط زیست وارد نشود.

4- رونق کشاورزی
از آنجا که ماده اولیه تشکیل دهنده این ظروف گیاهانی از قبیل ذرت، نشاسته و نیشکر هستند با تولید این محصولات صنعت کشاورزی رونق چشمگیری پیدا کرده و بدین ترتیب امکان اشتغال برای افراد زیادی فراهم شده است. بنابراین میتوانیم بگوییم این ظروف تا حدودی باعث کاهش نرخ بیکاری نیز خواهند شد.

ویدئو مواد اولیه ظروف یکبار مصرف گیاهی: ترکیبات طبیعی و زیستتجزیهپذیر
ظروف یکبار مصرف گیاهی از چه ترکیباتی ساخته میشوند؟
مواد اولیه ظروف یکبار مصرف گیاهی از پلیمرهای گیاهی مانند نشاسته، ذرت و خمیر نیشکر ساخته شدهاند که علاوه بر کاهش هزینه های تولید، باعث بروز هیچ گونه آسیبی به طبیعت نیز نخواهند شد.
مزایای استفاده از ظروف یکبار مصرف گیاهی کدامند؟
مواردی از قبیل عدم آسیب رساندن به محبط زیست، تجزیهپذیری، نداشتن مواد سمی و امکان سرو غذاهای داغ از مهمترین مزایای این ظروف به شمار میآیند.
آیا میتوان از ظروف گیاهی یکبار مصرف برای سرو غذاهای داغ استفاده کرد؟
بله، این محصولات بر خلاف ظروف پلاستیکی و فلزی، در مجاورت گرما هیچ گونه واکنشی ایجاد نمیکنند و به همین دلیل گزینه مناسبی برای سرو غذاهای داغ محسوب میشوند.